Obisk čebelarskega muzeja


V okviru projekta in sodelovanje čebelarskega krožka, ki se izvaja na naši OŠ, smo se odpravili v sredo 24. 1. 2018 na ogled čebelnjaka in čebelarskega muzeja v Gaberniku, Puhovega muzeja v Sakošaku, doma gospodinj v Juršincih in razglednega stolpa na Gomili. Trinajst učencev s spremljevalci smo se po malici, ki smo jo imeli v šoli odpeljali v Gabernik.


ČEBELNJAK IN ČEBELARSKI MUZEJ

V Gaberniku smo obiskali čebelarja in predsednika Čebelarskega društva Juršinci g. Križan Franca. Gospod ima tudi ogromno zbirko starega čebelarskega orodja, ki so ga nekoč čebelarji uporabljali pri svojem delu. Seveda je učencem pokazal tudi orodja in pripomočke, ki jih čebelarji uporabljajo sedaj pri svojem delu. Predstavil nam je tudi postopek pridobivanja medu, vrste medu, katerega so učenci tudi poizkušali. Predstavil je učencem tudi, kako pomembne so čebele za našo okolje. O pomembnosti čebel nam pove znamenita misel Alberta Einsteina: »Ko bo z obličja zemlje izginila čebela, bo človek preživel le še štiri leta; ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi …«
Po ogledu muzeja smo se primerno opremili in odšli na ogled čebelnjaka, kjer so bili učenci seznanjeni kako čebele »pridelujejo« med.

Čebelar Franc in mentor čebelarskega krožka Damjan sta učencem predstavila vrste, oblikein zgradbo panjev. Te smo si tudi ogledali.


DOM GOSPODINJ
Pot nas je vodila do turistične kmetije Moj dom v okviru katere je tudi gospodinjski dom. Prijazna lastnica kmetije ga. Marta nas je seznanila o vlogi in poslanstvu gospodinje ogledali smo si dom in stalno kulinarično razstavo, ki je na ogled v domu. Ogledali smo si tudi film v Kraljični dvorani, kjer smo se seznanili z zgodovino Slovenskih goric, s kraljičinimi običaji in ogledom muzeja dediščine kraljic.

PUHOV MUZEJ

Puhov muzej v Sakošaku je bil obnovljen v tipično slovenjegoriško domačijo, grajeno v obliki črke L. V muzeju je stalna razstava z naslovom »Janez Puh, sin Slovenskih goric, človek za vse čase« in etnografska razstava.

RAZGLEDNI STOLP NA GOMILI
Ogledali in povzpeli smo se tudi na razgledni stolp na Gomili. Iz stolpa smo lahko občudovali lepoto Slovenskih goric, Haloz,  Pohorja in še kaj.



Komentarji