Ogled predstave Trnuljčica



Mestno gledališče Ptuj je v svojem programu izvajalo gledališko predstavo Trnuljčica. Učenci, ki sodelujejo v projektu »Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih v lokalno okolje« so si predstavo ogledali 18. decembra.     
                                       
Po dobrih desetih minutah hoje smo prispeli pred Mestno gledališče Ptuj.

Trnuljčica je večna zgodba, ki vedno znova kliče po uprizarjanju, saj je to zgodba, ki jo mora spoznati vsaka nova generacija. Trnuljčica, včasih imenovana tudi Speča lepotica, je ena izmed tistih klasičnih pravljic, ki so doživele številne spremembe, dokler jim nista dokončne (vsaj tiste, ki jo trenutno pozna največ otrok) podobe dala ravno brata Grimm.

Kralj in kraljica po dolgotrajnem čakanju dobita hčer in priredita zabavo. Toda v kraljestvu je trinajst vil, na dvoru pa le dvanajst zlatih krožnikov, zato najbolj zoprne med vilami ne povabijo. Ko vile (povabljene) deklico obdarujejo z različnimi krepostmi, se pojavi še nepovabljena vila, ki deklico obsodi na smrt. Ko bo dopolnila 15 let, se bo namreč s kolovratom zbodla v prst in umrla. No, ena vila svojega darila še ni izročila, zato prekletstvo lahko omili, ne more pa ga izničiti. Smrt se spremeni v stoletni spanec, ki bo zajel tudi vse dekličine bližnje. Kralj poskuša prekletstvo preprečiti tako, da ukaže zažgati vse kolovrate, a se deklica vseeno zbode v prst. Vsi na dvoru utonejo v spanec, okolico pa prerase trnje. Po stotih letih se pojavi junak, ki deklico odreši s poljubom, prebudijo se vsi ostali in zabava se lahko začne.

V igrano-lutkovni priredbi znane pravljice je avtorska ekipa pod vodstvom odličnega lutkovnega režiserja Saše Jovanovića na novo priredila in skozi optiko sodobnega sveta v likovni in gledališki jezik prevedla to večno pravljico. Predstava je bila uprizorjena kot lutkovno-igrana predstava.
Predstava je bila odlično odigrana. Gledalci so jo nagradili z glasnim in večkratnim aplavzom. Po predstavi smo se polni lepih vtisov odpravili proti šoli.

Komentarji